04/12/2018
WinterTime Col-Hat
After putting this pattern on Ravelry, I became a few questions if this pattern will come in English.
So Elles Zwart translated it for me. Thank You very much for that!!!
04/12/2018
WinterTime Col-Hat
After putting this pattern on Ravelry, I became a few questions if this pattern will come in English.
So Elles Zwart translated it for me. Thank You very much for that!!!
You can fold this Col in different ways. As you can see on the big picture.
OR
You fold it to the other side, then your col can go deeper in your neck. It is a little bit better when there is a lot of wind. As you can see on the photo below.
You can fold this Col in different ways. As you can see on the big picture.
OR
You fold it to the other side, then your col can go deeper in your neck. It is a little bit better when there is a lot of wind. As you can see on the photo below.
04/03/2020
3/ Patroon leren lezen.
​
Om te beginnen met een patroon is het heel belangrijk om het patroon VOLLEDIG en AANDACHTIG te lezen!
​
-
Meestal begint een patroon met het vermelden van de materialen of benodigdheden
Hierin word vermeld met welk soort garen en met welke haaknaald het werd gehaakt en hoeveel bollen de ontwerp(st)er ervoor gebuikt heeft
Deze vermelding is een RICHTLIJN!!
-
Voor hoeveelheid garen kan je beter een bolletje meer nemen dan vermeld wordt. In de meeste winkels mag je bollen, die nog niet zijn begonnen, inwisselen. Vraag wel in de winkel hoeveel tijd je hiervoor krijgt!!
-
Wat de grote van de haaknaald betreft:
-
Iedereen heeft zijn eigen “haakhand”. Dit wil zeggen dat de ene misschien veel vaster haakt dan een ander die heel los haakt. Bij het haken van een kledingstuk kan dit soms gebeuren dat het voor jouw haakhand beter is een halve maat groter of kleiner te nemen.
-
Als je met een ander soort garen gaat haken als vermeld is, kan dat ook een ander resultaat hebben waardoor je ook een halve maat groter of kleiner moet nemen van je haaknaald.
-
-
Wat het soort garen betreft: Zoals je in het voorbeeld patroon zult zien, staan er verschillende soorten van garen vermeld. Dit krijg je meestal doordat de ontwer(st)er en enkele testhaak(st)ers het patroon gehaakt hebben met ander garen.
-
Bij vele bollen wordt er het aantal gram per bol en de lopende meters aangegeven. Dit is interessant als je ander garen wil gebruiken dan aangegeven. Meer informatie hierover
-
​
2. Na de benodigdheden/materialen krijg je in mijn patronen de beschrijving van de steken
Het patroon wordt meestal met afkortingen beschreven. Daarom deze beschrijving. Die verduidelijkt wat welke afkorting wil zeggen. Ik zal jullie proberen hier door te loodsen
-
Voor de komma vindt je de afkorting van de steek
-
Achter de komma krijg je de volledige benaming van de steek
-
*..*x6 : herhalen ~ alles wat tussen * staat beschreven moet je 6 keer herhalen
-
Bvb. * 5v, 2v in 1v* x3~ dit wil zeggen: haak 5 vasten op de 5 volgende steken van je vorige toer (DUS 1 vaste in elke steek en dat in de eerst 5 steken) en daarna 2 vasten in 1 steek van je vorige toer (DUS een meerdering met 1 vaste)
-
-
Alle steken, varianten en afleidingen vind je
​
3. Tutorials
-
Wat zijn tutorials?
-
Tutorials zijn leerrijk filmpjes, dus een filmpje waar je normaal gezien iets van leert.
-
-
In mijn patronen zul je meestal een afspeellijst vinden met de steken en afleidingen die ik gebruikt heb in dat betreffende patroon.
-
Wat is een afspeellijst?
-
De tutorials worden geüpload op mijn YouTube kabel. Er zijn verschillende afspeellijsten te bekijken.
-
In een afspeellijst staan er verschillende tutorials die automatisch achter elkaar zullen worden afgespeeld of je kan zelf kiezen welke tutorial je wil zien door op de link te klikken.
-
Wil je altijd verwittigd worden als er een nieuwe tutorial wordt gepost op mijn
-
Abonneer je dan op mijn kanaal!
-
LET OP: je kan je enkel abonneren als je zelf een account hebt op YouTube, ook al post je zelf geen filmpjes is dit dan wel aan te raden.​
-
-
-
In sommige patronen staan meerdere tutorials. Als er ergens een moeilijker stuk is in het patroon, dan film ik dat deel meestal en zet ik de link ervan onder dit topic. In het patroon zelf zal ik dan nog terug verwijzen naar het tutorial.
4. Het Patroon
-
Nu begint het patroon.
-
Meestal is het patroon onderverdeeld in verschillende delen en wordt de kleur en eventueel haaknaald dikte erbij vermeld. Als er maar 1 haaknaald dikte wordt gebruikt, is dit niet van toepassing. (dan vind je de maat in de lijst van de materialen/benodigdheden)
-
Na het bekijken/lezen van de “Beschrijving Steken” weet je wat alle afkortingen en andere symbolen willen zeggen.
-
Nu moet je eigenlijk gewoon volgen wat er en afgekorte versie geschreven staat:
-
Voor elke toer staat er een cijfer: dat is de TOER bvb. Staat er 5. Dan begin je aan toer 5
-
Achter de beschrijving van een toer staat er (…) = tussen die haakjes staat het aantal steken dat er moeten gehaakt worden in die toer bvb. (24) = in deze toer moeten er 24 steken gehaakt worden.
-
Dus doe regelmatig even de test, zodat je weet dat je nog altijd de juiste hoeveelheid steken hebt!! Anders kan je na bvb 20 toeren wel eens voor een verrassing staan en dan weet je niet in welke toer het is misgelopen…
-
-
-
Nu ga ik achter elke afkorting van het FICITEF patroon, hieronder op de foto, in het blauw bijschrijven wat er in verkorte versie staat geschreven. Zo zul je snel doorhebben hoe het moet!
-
BELANGRIJK bij het haken in het rond!!
-
Steek bij elke 1ste steek van een nieuwe toer je steekmarkeerder als je in het rond of ovaal haakt! Het is heel moeilijk om anders te weten wanneer je toer eindigt. En als je eens vergeet te tellen heb je anders een probleem…
-
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Buiten de vele tutorials die ik in een patroon zet worden al mijn patronen ook met heel veel foto's geïllustreerd!
Zodat je zeker goed kan volgen op moeilijke stukken van een patroon!
​
Onderaan het patroon krijgen jullie ook altijd de linken naar:
-
de VRAGEN-TOPIC in mijn groep. Zodat je altijd je vraag kan stellen, onder de foto van het patroon waar je mee bezig bent, als je echt vast zit in het patroon.
-
de FOTO-TOPIC in mijn groep. Is je projectje helemaal klaar, dan zou ik het heel fijn vinden dat je een foto post in dit Foto-Topic van dat patroon. Natuurlijk mogen jullie het over heel Facebook en in alle groepen posten! En dan nog het liefste met de vermelding van mijn naam en de naam van het patroon dat je hebt gehaakt.
​
​
Ik hoop dat jullie na deze uitleg gemakkelijker een patroon kunnen lezen.
​
Moesten er nog vragen zijn stel ze dan in mijn groep onder deze link
Veel lees-, oefen- en haakplezier.
Omi Crea
Nu je al wat vertrouwd bent met de basissteken, kan je aan stap 3 beginnen.
Het leren lezen van een patroon!